משלוח חינם ברכישה מעל 299 ש"ח (לא כולל ריהוט)

בטיחות בשינה משותפת

ביחד, אבל בבטחה!

במשך רוב ההיסטוריה האנושית, ההורים ישנו קרוב לתינוקות שלהם למען בטיחותם והגנתם, כמו גם להקלת ההנקה והשינה של ההורים עצמם. הסידורים המסוימים היו שונים – חלק מההורים ישנו כשהם שוכבים עם התינוקות שלהם על אותה מיטה, מחצלת או שטיח; אחרים הניחו את תינוקותיהם בערסל או בסל בהישג ידם; עוד אחרים הציבו אותם במערך "צדדי" לצד מיטת המבוגר. אבל כולם ישנו בטווח התחושתי של התינוקות שלהם.

כבר בשנות השישים המליץ ​​ד"ר ספוק האדיב לאמן את הילודים לישון לבד, ואם בכי התינוק הדגיש את ההורים, עליהם להניח מגבת מתחת לדלת כדי לחסום את הרעש. בשנות התשעים, הורים "סברו" את תינוקותיהם – נתנו להם "לזעוק" לישון "באופן עצמאי", על פי הספר פתר את בעיות השינה של ילדך מאת ריצ'רד פרבר.

אחת התרומות המדעיות הגדולות ביותר של ועמיתיו הייתה להראות כיצד הורים משמשים כמעין "כבל מגשר" ביולוגי, או רגולטור במיקור חוץ, לתינוק שזה עתה נולד כשהיא מסיימת את ההיריון שלה מחוץ לגוף אמה. כאשר הורים ותינוקות ישנים יחד, קצב הלב שלהם, גלי המוח, מצבי השינה, רמות החמצן, הטמפרטורה והנשימה משפיעים זה על זה.

בעיני מספר אנתרופולוגים ביולוגיים, השפעה הדדית זו מרמזת על כך שתהליך גדילת הילדים נועד להתרחש בבטחה בתוך אותה מערכת ביולוגית, בסמוך לגופו של מבוגר, במיוחד בחודשים הראשונים לחייו, בעוד שהפיזיולוגיה של התינוק עצמו היא הלא בשלה. לדוגמא, מחקרים בבעלי חיים מצאו כי כאשר גורי קופים הופרדו מאמותיהם, גופם נכנס ללחץ קשה. מחקר קטן שנערך על 25 תינוקות בני ארבעה עד עשרה חודשים שהופרדו מהוריהם לצורך אימון שינה הראה שלמרות שהתנהגותם של התינוקות שקטה בלילה השלישי, רמות הקורטיזול שלהם (הורמון הלחץ) נותרו גבוהות.

יחד עם זאת, גם מבוגרים וגם תינוקות ישנים יותר זמן בסך הכל כאשר הם חולקים את המיטה, כנראה בגלל שההורים לא צריכים לקום כל הדרך מהמיטה כדי להאכיל ולטפל והתינוקות לא צריכים לקרוא, לחכות לעזרה ולהתיישב לַחֲזוֹר בּוֹ. לשינה ארוכה יותר יש השלכות חיוביות על אינטראקציות הורים וילדים ביום. מחקרים מצביעים על כך שכאשר ההורים אשר ישנים יותר טוב, הם מקבלים החלטות טובות יותר, וחשוב מכך, יכולתם לווסת רגשות מתחזקת. בניגוד לכך, מחסור בשינה מעלה גם את הסיכון לדיכאון לאחר לידה.

אבות אשר ישנים בקרבת ילדיהם נהנים מיתרונות נוספים: מחקר אחד מצא שכאשר אבות ישנים קרוב לתינוקות שלהם, רמת הטסטוסטרון שלהם היא נמוכה בהשוואה לאבות שישנו בנפרד. גברים עם טסטוסטרון נמוך נוטים להיות הורים יותר רגישים ומגיבים, מה שאומר ששינה משותפת עשויה להוביל לאבהות טובה יותר.

משפחות אשר בוחרות לישון ביחד גם מעבר לגיל הינקות אך מודאגות שדבר זה יגרום לילדיהם להיות תלויים יתר על המידה בהחלט יכולות להירגע. בממוצע, ילדים הישנים עם הוריהם נוטים לעבור לישון באופן נפרד כשנה מאוחר יותר מילדים אחרים, אך הם עשויים להיות עצמאיים יותר, סומכים על עצמם ובטוחים בחיי היומיום שלהם מאשר ילדים שישנו בנפרד מהוריהם.

מחקר קטן שנערך בקרב 83 ילדים בגיל הרך מצא שילדים שישנו לבד מגיל צעיר הצליחו יותר להרדם לבד וישנו יותר במהלך הלילה, אך ילדים בגיל הרך שהתבגרו מגיל צעיר היו בעלי סבירות גבוהה יותר להתלבש, לבדר את עצמם ולפתור בעיות עם חברים בכוחות עצמם. מחקר אחר שנערך על 205 משפחות הראה כי עד גיל 18, ילדים המשתפים למיטה אינם נבדלים מיושנים בודדים בבעיות השינה או בבריאותם הנפשית. במילים אחרות, ככל שילדים גדלים, גורמים רבים ושונים תורמים לרווחתם.

שיתוף מיטות מודרני

לרוב ההורים יש נטייה טבעית לישון ליד התינוקות שלהם, והנתונים מצביעים על כך ששינה באופן זה נעשית במגמת עלייה. בשנת 2015 ערך המרכז האמריקאי לבקרת מחלות ומניעתן סקר ומצא כי יותר ממחצית (61 אחוז) מהתינוקות האמריקאים ישנים באותו חדר עם ההוריהם.

ובעוד שהאקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים המליצה בשנת 2016 על הורים ותינוקות לישון באותו חדר לפחות במשך ששת החודשים הראשונים לחייהם, הם הפסיקו להמליץ ​​להורים ולתינוקות לחלוק את אותה המיטה. המלצה זו הביאה לפער בין מה שרוב ההורים עושים לבין מה שהם אמורים לעשות. כתוצאה מכך, הורים רבים חוששים ליידע את רופא הילדים שלהם כי הם חולקים את מרחב השינה שלהם עם ילדיהם מחשש שיבקרו אותם או, גרוע מכך, מדווחים לשירותי המגן על הילדים.

לאחר ששת החודשים הראשונים לחייו, כאשר הפיזיולוגיה של התינוק היא יציבה יותר, ישנם הרבה גורמים שיכולים להשפיע על ההחלטה היכן יישן התינוק. גורמים כמו מנהגים, טובת המשפחה הכללית ומזגו של התינוק או כמובן צרכיו הרפואיים בדרך כלל משפיעים על החלטה זו. למשל, משפחה עשויה להחליט שילד רגיש ביולוגית עשוי להרוויח יותר מלהישאר קרוב יותר להורים; מצד שני, ישנם מצבים בהם אחד ההורים עשוי להזדקק לסידור שינה נפרד על מנת לישון טוב יותר – והורה מאושר יותר הוא הורה טוב יותר.

לסיכום – רק הורים יכולים לדעת באמת את הצרכים הספציפיים של משפחותיהם, והם חייבים להיות חופשיים לעשות את הבחירות המשרתות את משפחתם בצורה הטובה ביותר – הם פשוט זקוקים למידע מדויק על כל הגורמים המעורבים. מידע על שינת תינוקות בטוחה חייב להיות זמין בכל משרד רופאי ילדים וזמינה לכל הורה שרוצה לדעת יותר על שינתם של תינוקות.

ניתן לקבל מידע מהמומחים של עריסטה

מידע נוסף קו התמיכה שלנו מציע מענה מהיר בכל שאלה ובירורים כלליים להורים: 072-397-5186